Споразум о енергетици

Споразум у оквиру техничког дијалога
Датум потписивања: 8. септембар 2013.

Статус споразума:
Почело је спровођење cпоразумa, регистрован је електросектор, али није још увек добио лиценцу.

Стране/делегације

Ivica Dacic - Normalizacija

Ивица Дачић
Премијер Србије

Ketrin Eston - Normalizacija

Кетрин Ештон
Висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност

Normalizacija - Hasim Taci

Хашим Тачи
Премијер Косова*

Званичници

Tomislav Nikolic - Normalizacija

Томислав Николић
Председник Србије

Ivica Dacic - Normalizacija

Ивица Дачић
Премијер Србије

Normalizacija

Атифете Јахјага
Председница Косова*

Normalizacija - Hasim Taci

Хашим Тачи
Премијер Косова*

Позадина:

Србија је задржала контролу над косовском енергетском инфраструктуром и након проглашења независности Косова. КОСТТ (Оператор система трансмисије и тржишта електричне енергије Косова) је био део SMM контролног блока (Србија, Црна Гора, Северна Македонија), којим је координисао српски оператор Електромрежа Србије (ЕМС).

КОСТТ није био признат од стране ENTSO-E (Европске мреже оператора преносних система електричне енергије) тако да није могао да ради самостално, нити да убире приходе од тарифа за пренос електричне енергије преко Косова, у складу са међународним и европским законима о енергетици и сарадњи држава у области преноса енергије.

У четири општине на северу Косова (Северна Митровица, Звечан, Зубин Поток и Лепосавић), снабдевање електричном енергијом врши ЕПС Електрокосмет, српска државна компанија. Иако ова фирма региструје потрошњу електричне енергије у домаћинствима од 1999. потрошња се не наплаћује корисницима.

Косово је истицало да услед тога годишње губи 11 милиона евра.

Споразумом о енергетици ЕМС се обавезала да ће пружати подршку КОСТТ-у да постане засебна контролна област и члан ENTSO-E, а ова обавеза је потврђена и у Закључцима о реализацији Споразума о енергетици које су потписали представници Србије и Косова у августу 2015.

Са друге стране, Косово се обавезало да омогући формирање две српске енергетске компаније на Косову– „ЕПС трговина“, која би се бавила трговином електричном енергијом и „Електросевер“, која би се бавила снабдевањем и дистрибутивним услугама (као што су издавање и наплата рачуна, одржавање и физичко повезивање нових потрошача).

10. децембра 2015. КОСТТ и 29 чланица ENTSO-E су потписали споразум о интерконекцији којим је предвиђено да ће КОСТТ постати независно регулаторно подручје, одвојено од ЕМС. Од Косова је пре тога захтевано да изда лиценцу Електросеверу, за рад у северним општинама.

Регистрација компаније постала је камен спотицања у погледу спровођења овог споразума. Компанија је четири пута подносила пријаву за регистрацију Косовској агенцији за регистрацију пословања (АРБК) али је пријава одбијена, јер статутом компаније није разјашњено да ће компанија радити на Косову.

За Косово овај споразум није спроведен због одбијања Србије да регистује фирму у складу са косовским прописима. Србија је условљавала чланство КОСТТ-а у ENTSO-E оснивањем и функционисањем предузећа ЕлектроСевер.

КОСТТ је иступио из регулаторног подручја СММ који су сачињавале Србија, Косово, Црна Гора и Северна Македонија а којом је управљала Електромрежа Србије (ЕМС), и потписао је споразум са Оператором преносног система (ОСТ) из Албаније о формирању новог регулаторног блока Косово-Албанија. Споразум о формирању овог блока је потписан 2. децембра 2019. године.

У априлу 2020., Регионална група за континенталну Европу (једна од пет синхронизованих зона ЕНТСО-Е) је гласала за нови споразум о прикључењу између КОСТТ-а и ENTSO-E-а.

Два месеца касније, 30. јуна 2020, КОСТТ је потписао споразум са ENTSO-E чиме је Косово добило електро-енергетску независност и суверенитет над својом електроенергетском мрежом.

На састанку одржаном, 1. децембра 2020. године, РГЦЕ (Регионална група за континенталну Европу) сагласила се да почетак рада КОСТТ-а као регулаторне области у оквиру регулаторног блока Албанија-Косово, односно почетак примене споразума о прикључењу између КОСТТ-а и ENTSO-а отпочне 14. децембра 2020. године.

Суштинске тачке споразума

Линк за текст споразума на следећим језицима

Мапа пута за примену споразума о енергетици

Споразум у оквиру техничког дијалога
Датум потписивања: 21. јун 2022.

Статус споразума:
Почело је спровођење cпоразумa.

Стране/делегације

Petar Petković

Петар Петковић
Шеф преговарачког тима Владе Србије

Miroslav Lajčak

Мирослав Лајчак
Специјални изасланик ЕУ за преговоре Београда и Приштине

Бесник Бислими
заменик косовског* премијера – шеф преговарачког тима Косова*

Званичници

Александар Вучић
Председник Србије

Ана Брнабић
Премијерка Србије

Вјоса Османи
Председница Косова*

Албин Курти
Премијер Косова*

Позадина:

Према претходним потписаним споразумима, Споразум о енергетици из 2013. године и Закључцима ЕУ посредника о сповођењу споразума о енергетици из 2013. године, потписаног 2015. године, било је предвиђено успостављање две компаније од којих је једна „Електросевер“ која би се бавила снабдевањем и дистрибутивним услугама.

Друга компанија „ЕПС трговина“/Електротрговина, која би се бавила трговином електричном енергијом се у овом споразуму не спомиње. У досадашњем периоду није успостављен рад ових компанија, те самим тим није обављана функција наплате утрошене електричне енергије, у четири северне општине са већинским српским становништвом.

Суштинске тачке споразума

Линк за текст споразума на следећим језицима