Marrëveshja për shkëmbimin e Zyrtarëve Ndërlidhës

Marrëveshja brenda kornizës së dialogut teknik
Data e nënshkrimit: 4 dhjetor 2012

Statusi i marrëveshjes:
Marrëveshja është zbatuar plotësisht

Palët/delegacionet

Ivica Dacic - Normalizacija

Ivica Daçiq
Kryeministër i Serbisë

Ketrin Eston - Normalizacija

Ketrin Eshton
Përfaqësuese e Lartë për Politikën e Jashtme dhe të Sigurisë së BE-së

Normalizacija - Hasim Taci

Hashim Thaçi
Kryeministër i Kosovës*

Zyrtarët

Tomislav Nikolic - Normalizacija

Tomisllav Nikoliq
President i Serbisë

Ivica Dacic - Normalizacija

Ivica Daçiq
Kryeministër i Serbisë

Normalizacija

Atifete Jahjaga
Presidente e Kosovës*

Normalizacija - Hasim Taci

Hashim Thaçi
Kryeministër i Kosovës*

Historiku:

Qëllimi i marrëveshjes mbi emërimin dhe shkëmbimin e oficerëve të ndërlidhjes në Beograd dhe Prishtinë ishte krijimi i marrëdhënieve të ndërsjella dhe lehtësimi i komunikimit midis të dy palëve. Ata ishin gjithashtu të ngarkuar me monitorimin e të gjitha çështjeve që lidhen me normalizimin e marrëdhënieve dhe trajtimin e problemeve të përditshme që mund të lindin.

Palët diskutuan modalitetet e propozuara nga BE në lidhje me vendosjen e oficerëve ndërlidhës dhe stafit të tyre pranë Delegacionit të BE-së/Zyrës së BE-së.

Oficerët e ndërlidhjes janë të vendosur në zyrat e BE-së në Prishtinë dhe Beograd. Përkundër paqartësive të shumta në lidhje me funksionin e tyre specifik, kjo marrëveshje u pa si një hap i rëndësishëm në procesin e normalizimit dhe zhvillimit të marrëdhënieve të fqinjësisë së mirë midis Kosovës dhe Serbisë.

Kjo ishte hera e parë që kishte një shkëmbim të përfaqësuesve zyrtarë

Më 17 qershor 2013, Lulzim Peci u emërua oficer ndërlidhës në Beograd dhe Dejan Paviceviq u emërua oficer serb i ndërlidhjes në Prishtinë.

Pikat thelbësore të marrëveshjes

Link në tekstin e marrëveshjes në gjuhët e mëposhtme