Marrëveshja për vizitat zyrtare

Marrëveshja brenda kornizës së dialogut teknik
Data e nënshkrimit: 14 nëntor 2014

Statusi i marrëveshjes:
Marrëveshja është zbatuar më së shumti

Palët/delegacionet

Marko Gjuriq
Shefi i ekipit negociator të Qeverisë së Serbisë

Federika Mogerini
Përfaqësuese e Lartë për Politikën e Jashtme dhe të Sigurisë së BE-së

Normalizacija - Edita tahiri

Edita Tahiri
Ministre për dialog dhe Shefe e ekipit negociator të Kosovës*

Zyrtarët

Tomislav Nikolic - Normalizacija

Tomisllav Nikoliq
President i Serbisë

Ivica Dacic - Normalizacija

Ivica Daçiq
Kryeministër i Serbisë

Normalizacija

Atifete Jahjaga
Presidente e Kosovës*

Normalizacija - Hasim Taci

Hashim Thaçi
Kryeministër i Kosovës*

Historiku:

Më 14 nëntor 2014, Kosova dhe Serbia formuluan rregulla të veçanta në lidhje me vizitat e zyrtarëve të Kosovës në Serbi, dhe anasjelltas, ku është parashikuar roli i oficerëve ndërlidhës përmes të cilëve pala tjetër informohet për vizitat.

Zyrtarët janë të ndarë në dy grupe – më të larta dhe të ulëta, për kategorinë e parë njoftimi i vizitës duhet të dërgohet të paktën 72 orë përpara, ndërsa për të tjerët afati është të paktën 48 orë përpara.

Për më tepër, parashikohet që të dy palët të caktojnë një zyrtar i cili do të ketë qasje të rregullt dhe të thjeshtuar në palën tjetër dhe për të cilin palët do të japin vetëm informacione logjistike për të mundësuar përgatitjen e vizitës.

Vizitat e këtyre zyrtarëve do të kryhen në mënyrë të tillë që të përmirësojnë procesin e normalizimit të marrëdhënieve ose të kontribuojnë në punën e përgjithshme në kontekstin e dialogut të ndërmjetësuar nga BE.

Megjithëse zbatohet marrëveshja për vizitat zyrtare, të dy palët shpesh fajësojnë njëra-tjetrën për mosrespektimin e saj në mënyrë të vazhdueshme.

Pikat thelbësore të marrëveshjes

Link në tekstin e marrëveshjes në gjuhët e mëposhtme