Додатни извори

Добро дошли на део сајта за оне који желе да сазнају више.

Испред вас се налазе документи који дубље проблематизују, објашњавају, приближавају односе у процесу нормализације између Београда и Приштине.

Овде можете наћи докумената које издаје Канцеларија за Косово и Метохију, преко косовског законодавства, докумената које издаје Влада Косова*, докумената који издаје ЕУЛЕX који се посредно баве питањима имплементације бриселског споразума. Такође, у овом одељку се налазе документа која представљају извештаје праћења овог процеса од стране организација цивилног друштва.

Поред тога ту се налазе текстови који проблематизују одређена питања и покушавају да нађу решења за иста попут текста о Српској културној баштини. У будућности можете очекивати још оваквих анализа.

Надамо се да ће вам ови документи помоћи да стекнете свеобухватнију, јаснију и детаљну слику, првенствено тренутне ситуација, али надаље неопходних корака који би допринели даљој нормализацији односа између два народа.

Списак ових докумената ће временом бити допуњаван.

Извештаји о напретку у дијалогу Београда и Приштине, Канцеларија за КиМ

Периодични извештаји које издаје Канцеларија за Косово и Метохију у зависности од интензитета и учесталости састанака преговарача, али и примени инплементираности договореног.

Тренутно стање примене Бриселских споразума, Влада Косова, Министарство за дијалог

Документа која прате примену и степен имплементираности Бриселских споразума из визуре косовског законодавства и управе.

EULEX, Извештај о напретку споразума

Ови извештаји се посредно баве питањима нормализације и примене одређених споразума закључених између Београда и Приштине. Њихова перспектива је значајна, због увида који нам дају о напретку значајних институција попут полиције и правосуђа.

Грађански надзор примене Споразума између Косова и Србије

Документа која издају организације цивилног друштва, пружају другачију перспективу на тренутно стање нормализације односа. Документе који су паралелно радили истраживачи CRTA и Prishtina Insight.

БИРОДИ: Извештај о примени Бриселског споразума (од стране Републике Србије)

Документ који представља мониторинг, односно надгледање процеса имплементације Бриселског споразума, пролазећи таксативно кроз сваку тачку и област који овај споразум обрађује.