НОРМАЛИЗАЦИЈА

Комуникацијска стратегија и политика за побољшану нормализацију

НОРМАЛИЗАЦИЈА

  • Унапређење комуникације између два друштва

  • Смањење етничке дистанце

  • Нормализација односа два народа

  • Прихватање нормализације од стране грађана

Нормализација односа Београда и Приштине је честа синтагма која одмах асоцира на преговоре који се воде од 2011. године. Међутим, ми нормализацију посматрамо у суштинском смислу – као унапређење односа између два друштва, српског и косовског, и два народа, Срба и Албанаца.

Сматрамо да је то можда и најважније регионално питање за наредних неколико деценија, и желимо да дамо допринос унапређењу тих односа и тој нормализацији. Преговори и бриселски дијалог су само део процеса не имплицирају нормализацију на којој ми као ЦДДРИ радимо. Међутим, свакако да су важан део нормализације.

ЦДДРИ се овим политичким проблем бави кроз активно учешће у дијалозима и делиберацијама о косовском питању са актерима који се баве овим питањем, као што су невладине организације и „think-thank“-ovi, Канцеларија за Косово и Метохију, Национални конвент о Европској унији и радна група за поглавље 35, итд.

Такође, градимо и одржавамо интензивне односе и сарадњу са друштвеним и политичким актерима на Косову, како међу косовским Србима тако и међу косовским Албанцима.

ДИЈАЛОГ

Ове године се навршава 10 година од отпочињања преговора и дијалога двеју страна која кроз сваку своју етапу има циљ – нормализацију. Сведоци смо да у протеклих неколико година овај процес наилази на препреке, преко потпуног прекида преговора, увођења такси на српску робу од стране власти у Приштини, али и неких меандрирања процеса у виду потписивања докумената у Белој кући септембра 2020.

Именовање новог Специјалног представника Европске уније за дијалог Београда и Приштине, Мирослава Лајчака, и енергија и оптимизам коју је он лично уложио у процес нам дају дозу оптимизма да би бриселски процес поново могао да произведе конкретан напредак. Политичка динамика у Београду и Приштини свакако условљава напредак, међутим данас се по први пут може рећи да обе стране које преговарају имају политичку моћ да одлуче и спроведу договорено.

ПРОЈЕКАТ

Намера овог пројекта јесте да поред приказа тока нормализације кроз преговор двеју страна под окриљем Европске уније прикаже и другу страну нормализације. Нормализације која води успостављању добрих односа између два народа, смањења етничке дистанце и покушаја да се ова два етоса приближе.

Од виталног значаја јесте разумевање самог процеса дијалога од стране грађана обе стране, како би увидели како дијалог утиче на њихове животе или њихову политичку заједницу. Стога ћемо се трудити да на креативан начин приближимо и представимо овај процес свима.

САЈТ

На сајту нормализације можете наћи хронолошки преглед свих потписаних споразума, степен њихове имплементације, главне актере који су учествовали у њиховом постизању, али и сама документа потписана у преговорима између Београда и Приштине.

Поред тога сајт нуди прегршт додатних информација, попут географских карти, детаљне информације о Заједници српских општина, предлоге модела свеобухватног споразума, анализе и истраживања које вам доносе наши експерти.

О ЦДДРИ

Центар за друштвени дијалог и регионалне иницијативе (ЦДДРИ) је “think and do tank” посвећен стварању простора за друштвени дијалог као основе одрживих друштвених промена.

ЦДДРИ настоји да покрене српско друштво кроз дијалог који укључује све друштвене групе, и који без дискриминације поштује свачије мишљење и аргументе, иако га не прихвата. Такође, ЦДДРИ настоји да продуби регионалне односе кроз процес сарадње у заједничком интересу, дестигматизације и удруживања зарад унапређења квалитета живота свих становника Балкана.

Окупљамо владу, опозицију, приватни и јавни сектор, академију и цивилно друштво где се кроз отворене дебате говори о кључним проблемима у Србији и региону.

Користимо иновативне технике истраживања како би дошли до најпоузданијих сазнања о друштвеним појавама. Спроводимо ригорозне анализе о критичним изазовима за друштво и омогућавамо увиде о утицају геополитичких промена на Србију и регион.

Окупљамо и усмеравамо нову генерацију лидера како би проширили знање о кључним политичким и друштвеним изазовима и развили аналитичке способности. На тај начин омогућавамо дугорочне позитивне друштвене промене у Србији и региону.