Споразум о прикупљању царинских прихода на северу и Фонд за развој

Споразум у оквиру техничког дијалога
Датум потписивања: 17. јануар 2013.

Статус споразума:
Споразум је имплементиран у целости

Стране/делегације

Ivica Dacic - Normalizacija

Ивица Дачић
Премијер Србије

Ketrin Eston - Normalizacija

Кетрин Ештон
Висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност

Normalizacija - Hasim Taci

Хашим Тачи
Премијер Косова*

Званичници

Tomislav Nikolic - Normalizacija

Tomislav Nikolić
Председник Србије

Ivica Dacic - Normalizacija

Ивица Дачић
Премијер Србије

Normalizacija

Атифете Јахјага
Председница Косова*

Normalizacija - Hasim Taci

Хашим Тачи
Премијер Косова*

Позадина:

Постизањем споразума о прикупљању царинских прихода смањен је неконтролисан улазак робе на север Косова што је допринело и смањењу неформалне економије у сивој зони. Све до тада, српска предузећа која су пословала на северу одбијала су да плате царинске дажбине Косову.

Решење понуђено овим споразумом било је оснивање Фонда за развој севера Косова. Циљ оснивања Фонда јесте да се подржи социо-економски развој у четири општине на северу Косова: Лепосавић, Северна Митровица, Зубин Поток и Звечан. Средства за Фонд се обезбеђују од царинских прихода прикупљених на прелазима Јариње и Брњак од царињења робе која је намењена за север Косова као и од царињења робе предузећа која су регистрована у четири општине са севера Косова.

О функционисању Фонда одлучује Управни одбор. Управни одбор Фонда је успостављен у децембру 2014. године и чине га Специјални представник ЕУ на Косову као председавајући, Министар финансија Косова испред Владе Косова и представник српске заједнице четири општине са севера Косова.

Приходи са оба гранична прелаза, Јариња и Брњака, се преносе са косовског Министарства финансија на рачун отворен у једној комерцијалној банци у Приштини, а којим управља Канцеларија ЕУ на Косову. Фонд је до 31. децембра 2018. прикупио више од 15,5 милиона евра. Пројекти који се финансирају из Фонда могу бити инфраструктурни пројекти, подршка предузећима, пољопривредницима и цивилном друштву, промовисање људских права, образовање, приступ здравственој заштити и транспорт.

Као резултат договора, Влада Косова је предложила амандман на Закон о буџету Косова за 2013, како би се споразум спровео у дело.

Суштинске тачке споразума

Линк за текст споразума на следећим језицима