Споразум о ревитализацији моста у Митровици

Споразум у оквиру техничког дијалога
Датум потписивања: 25. август 2015.

Статус споразума:
Споразум је делимично имплементиран

Стране/делегације

Александар Вучић
Премијер Србије

Федерика Могерини
Висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност

Иса Мустафа
Премијер Косова*

Званичници

Tomislav Nikolic - Normalizacija

Томислав Николић
Председник Србије

Александар Вучић
Премијер Србије

Normalizacija

Атифете Јахјага
Председница Косова*

Иса Мустафа
Премијер Косова*

Позадина:

Мост који дели Северну и Јужну Митровицу био је поприште многих сукоба у прошлости и од 1999. он је симбол поделе између Срба и Албанаца.

У јулу 2011. косовска полиција је преузела контролу над два гранична прелаза између Косова и Србије, који се налазе на северу (Јариње и Брњак), што је изазвало незадовољство у локалној српској заједници. У знак протеста против одлуке косовске владе да постави царинике на граничним прелазима са Србијом, локални Срби су на мосту поставили барикаде и блокирали саобраћај. Барикаде су коначно уклоњене у јуну 2014. године, али су одмах замењене такозваним Парком мира.

Ревитализација моста на Ибру почела је уклањањем Парка мира 2016. године, према договору у оквиру преговора за нормализацију односа између Приштине и Београда посредством ЕУ. У складу са споразумом који су постигле две преговарачке стране, предвиђено је да радови на ревитализацији моста, као и на преуређењу Улице краља Петра у северном делу града у пешачку зону, с регулисаним саобраћајницама, буду завршени до 20. јануара следеће године, када ће мост бити отворен за саобраћај и за пешаке у оба смера. Током целокупног процеса, радна група ће заједно са оба градоначелника општина на северу и југу редовно пратити и преиспитивати политичке и безбедносне услове реконструкције.

Мост и даље није отворен за саобраћај.

Суштинске тачке споразума

Линк за текст споразума на следећим језицима