Споразум о царинским печатима

Споразум у оквиру техничког дијалога
Датум потписивања: 02. септембар 2011.

Статус споразума:
Споразум је имплементиран у целости

Стране/делегације

Normalizacija - Borko Stefanovic

Борко Стефановић
шеф преговарачког тима Београда

Normalizacija - Robert Kuper

Роберт Купер
Председавајући – фацилитатор ЕУ

Normalizacija - Edita tahiri

Едита Тахири
шефица преговарачког тима Приштине

Званичници

Normalizacija - Boris Tadic

Борис Тадић
Председник Србије

Normalizacija - Mirko Cvetkovic

Мирко Цветковић
Премијер Србије

Normalizacija

Атифете Јахјага
Председница Косова*

Normalizacija - Hasim Taci

Хашим Тачи
Премијер Косова*

Позадина:

Циљ овог споразума био је да се укине међусобни трговински ембарго и да се обезбеди слободно кретање робе у складу са ЦЕФТА споразумом. Споразум о царинским печатима настојао је да понуди решење прихватљиво за обе стране и омогући да роба са Косова улази у Србију.

Откако је Косово прогласило независност 2008. године, Србија је забранила увоз производа са ознаком „Република Косово“, као и транзит робе кроз Србију до трећих земаља.

После колапса преговора у јулу, Косово је узвратило увођењем сопствене забране (јул 2011.) српских производа и покретањем полицијске акције за преузимање контроле над два северна гранична прелаза – Јариње и Брњак, која су остала ван домета Приштине, што је изазвало реакцију код Срба на северу.

Потписивањем споразума, Србија се сложила да прихвати робу са ознаком „Царина Косова“, док је Приштина одустала од укључивања државних амблема, грбова, застава или употребе речи „република“. Такође, престало се са коришћењем паралелних печата Пореске управе Србије које су структуре на северу Косова користиле какоби наново печатирале косовска документа.

Овај споразум је омогућио странама да побољшају своје трговинске односе и утро је пут за постизање Споразума о оснивању Фонда за развој за четири општине на северу Косова. А како би се успоставила царинска контрола на прелазима на северу Косово и Србија су 17.јануара 2013. постигли Споразум о прикупљању царинских прихода.

Суштинске тачке споразума

Линк за текст споразума на следећим језицима