Споразум о телекомуникацијама

Споразум у оквиру техничког дијалога
Датум потписивања: 8. септембар 2013.

Статус споразума:
Споразум је имплементиран у великој мери

Стране/делегације

Ivica Dacic - Normalizacija

Ивица Дачић
Премијер Србије

Ketrin Eston - Normalizacija

Кетрин Ештон
Висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност

Normalizacija - Hasim Taci

Хашим Тачи
Премијер Косова*

Званичници

Tomislav Nikolic - Normalizacija

Томислав Николић
Председник Србије

Ivica Dacic - Normalizacija

Ивица Дачић
Премијер Србије

Normalizacija

Атифете Јахјага
Председница Косова*

Normalizacija - Hasim Taci

Хашим Тачи
Премијер Косова*

Позадина:

Телекомуникације су биле једна од првих тема о којој се расправљало током техничког дијалога започетог 2011. године уз посредовање ЕУ. Након две године преговарања, септембра 2013. године постигнут је споразум који је Косову омогућио добијање међународног позивног броја (+383), али и довео до регулисања рада нелиценцираних оператера (ВИП, Телеком Србија и Теленор) на територијама где живи превашодно српска заједница на Косову.

Пре овог споразума на Косову су своје делатности обављали српски оператери без лиценце, и косовски лиценцирани оператери стварајући тиме два паралелна телекомуникациона система. Поред тога, Косово није имало свој позивни број па су коришћена три позивна броја (Монака +377, Словеније +386 и Србије +381).

Оваква ситуација доводила је до тога да су неки позиви били третирани као национални, други као међународни, све зависно од компаније која је пословала на том подручју. Самим тим, грађани су обично користили два телефона – један за комуникацију са људима у Србији, други за комуникацију на Косову.

25. августа 2015. постигнут је акциони план у области телекомуникација којим је било предвиђено да ће Косово бити искључиво одговорно за имплементацију позивног броја, након што Међународна унија за телекомуникације (ИТУ) му додели троцифрени позивни број.

26. јануара 2016. Аустрија је поднела захтев за добијање позивног броја у име Косова, а у децембру 2016. године, ИТУ је доделила Косову позивни број (+383) и уврстила Косово у онлајн телекомуникационе регистре.

Споразумом је било предвиђено и регулисање рада нелиценцираних српских оператера на Косову.

Како би се осигурала комунникација у одређеним подручјима, Косово је пристало да изда привремену лиценцу за мобилну и трајну лиценцу за фиксну телефонију компанији МТС д.о.о, подружници Телеком Србије. Ова привремена лиценца истиче до издавања нове неограничене лиценце за мобилну телефонију која ће бити резултат тендера орагнизованог у складу са стандардима ЕУ.

Суштинске тачке споразума

Линк за текст споразума на следећим језицима