Споразум о узајамном признавању универзитетских диплома

Споразум у оквиру техничког дијалога
Датум потписивања: 21. новембар 2011.

Статус споразума:
Споразум је имплементиран у великој мери

Стране/делегације

Normalizacija - Borko Stefanovic

Борко Стефановић
шеф преговарачког тима Београда

Normalizacija - Robert Kuper

Роберт Купер
Председавајући – фацилитатор ЕУ

Normalizacija - Edita tahiri

Едита Тахири
шефица преговарачког тима Приштине

Званичници

Normalizacija - Boris Tadic

Борис Тадић
Председник Србије

Normalizacija - Mirko Cvetkovic

Мирко Цветковић
Премијер Србије

Normalizacija

Атифете Јахјага
Председница Косова*

Normalizacija - Hasim Taci

Хашим Тачи
Премијер Косова*

Позадина:

Циљ овог споразума био је уклањање препрека за запослење и/или наставак школовања које су већ дуги низ година имали Срби који се по завршетку школовања у Србији врате на Косово као и Албанци, углавном из Прешева, Бујановца и Медвеђе који студирају у Приштини и чија се диплома не признаје у Србији.

Иста ситуација је била и са дипломама које издаје Универзитет у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици (Северној Митровици). Како би студенти имали приступ образовним програмима и могућност запошљавања у региону, делегације Косова и Србије су се договориле да „замоле“ Европску универзитетску асоцијацију (ЕАУ) да овери универзитетске дипломе које издају универзитети „сваке од страна“.

Међусобно признавање диплома Косова и Србије било би вршено путем процеса њихове међународне сертификације од стране трећег лица, након чега ће се дипломе признавати на обе територије. На тај начин, дипломе би биле третиране и пролазиле би кроз исту процедуру као све високошколске исправе универзитета који нису акредитовани код нас.

ЕАУ је у сарадњи са локалним партнером – организацијом СПАРК започела процес крајем јуна 2012. године, признавањем 74 дипломе са Косова.

Услед ограниченог напретка у процесу признавања диплома, споразум је ревидиран 2016. године. Признавање ће се делити на стручно и академско, и односи се на све нивое образовања. Све претходно добијене ЕУА потврде стране ће признати, а у циљу надгледања примене ових споразума и закључака, ЕУ ће успоставити трочлану групу за примену до краја фебруара 2016. године.

Међутим, упркос свим договорима, постоје бројне тешкоће у овом процесу те признавање диплома није у потпуности остварено.

Суштинске тачке споразума

Линк за текст споразума на следећим језицима